Vihreä aluevaltuustoryhmä: Vammaisten lasten oikeuksien toteutuminen ja lain noudattaminen hyvinvointialueella selvitettävä

Julkaistu

Kategoria

,

VALTUUSTOALOITE

Vammaispalvelut on tehnyt kesän 2024 aikana päätöksen evätä usealta raumalaiselta vammaiselta tai vahvan erityisen tuen tarpeessa olevalta lapselta oikeuden osallistua järjestämäänsä ryhmätoimintaan Kamu-tuvalla koulupäivien jälkeen. Nämä lapset tarvitsevat huolenpitoa koulupäivän jälkeen vanhempien työpäivän päättymiseen asti. Hyvinvointialue on päättänyt edellyttää kehitysvammadiagnoosia palvelun saamiseksi.

Ratkaisu ei noudata vammaispalvelulain 24 §:ää, jonka mukaan oman perheen tai muun läheisen kanssa asuvalla vammaisella henkilöllä on oikeus saada lyhytaikaista huolenpitoa silloin, kun huolenpidosta vastaavat läheiset ovat omaan elämäänsä liittyvien velvoitteiden taikka levon tai virkistyksen tarpeen vuoksi lyhytaikaisesti estyneet huolehtimasta vammaisesta henkilöstä, joka tarvitsee silloin apua, tukea tai valvontaa. Lyhytaikaista huolenpitoa on oikeus saada myös, jos kunta ei järjestä perusopetuslain 48 b §:n perusteella sellaista aamu- ja iltapäivätoimintaa, joka vastaa vammaisen lapsen yksilöllisiin tarpeisiin.

Rauman kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa, mutta siinä ei voida vastata lapsen yksilöllisiin tarpeisiin esimerkiksi silloin, kun lapsella on merkittäviä vaikeuksia puheen tuottamisessa tai hän tarvitsee vaipanvaihtoa. Kun vammaisia lapsia sijoitetaan tavanomaiseen isoon iltisryhmään, joutuvat ohjaajat, joilla ei välttämättä ole riittävää koulutusta vammaisten lasten huolenpitoon, haastavaan tilanteeseen yrittäessään vastata kaikkien ryhmässä olevien lasten tarpeisiin. Tämä ei ole kenenkään edun mukaista.

Vammaispalvelulain mukaisen ns. lyhytaikaisen huolenpidon järjestäminen on yksiselitteisesti hyvinvointialueen vastuulla. Se on tehnyt joidenkin Satakunnan kuntien kanssa sopimuksen vammaisten koululaisten hoidon järjestämisestä ja korvaamisesta, mutta käytäntö ei ole yhtenäinen, mikä asettaa lapset ja perheet eriarvoiseen asemaan ja kuormittaa niitä. Rauman kaupungin kanssa ei ole sopimusta.

Vanhemmat, joiden voimavarat ovat muutenkin koetuksella vammaisen lapsen tarpeista huolehtiessa, joutuvat taistelemaan lapsensa oikeuksien puolesta, vetoamaan kunnan hyväntahtoisuuteen tai järjestämään itse hoidon ja olemaan pois töistä, mikä vaikuttaa myös perheen taloudelliseen tilanteeseen.

Me aloitteen allekirjoittajat vaadimme, että Satakunnan hyvinvointialue selvittää esiin tulleet vakavat puutteet vammaisten lasten palveluissa sekä selvittää hyvinvointialueen laajuisesti vammaisten lasten yhdenvertaisuuden toteutumisen ja vammaispalvelulain noudattamisen nykytilan sekä ryhtyy toimiin esiintulevien puutteiden korjaamiseksi.

Porissa 9.9.2024

Minka Leino-Holm

Irmeli Elomaa

Kaarina Ranne