Rauman vihreiden hallituksen jäsen Evita Seikkula kirjoitti yhdessä Porin Seudun Vihreiden puheenjohtajan Pyry Väreen ja Vihreiden kansanedustajan Fatim Diarran kanssa Satakunnan Kansassa 20.2.2025 julkaistun mielipidekirjoituksen.
Feminismi käsitteenä ymmärretään usein väärin. Monesti se yhdistetään vain naiseuteen ja naisten oikeuksiin, vaikka sen tarkoitusperä on auttaa kaikkia sukupuolia saavuttamaan tasa-arvo. Feminismi kuuluu siis kaikille, ei vain naisille.
Yleinen mielipide tuntuu olevan, että tasa-arvoasiassa ollaan jo valmiita, eikä siitä oikein jakseta enää puhua. Faktaa on kuitenkin, että täysi tasa-arvo ei Suomessakaan toteudu ja naisen euro on vieläkin matalampi kuin miehen euro.
On totta, että kehittyneissä länsimaissa esimerkiksi naisten oikeudet toteutuvat paremmin kuin muualla, ja Suomea kutsutaankin tasa-arvon edelläkävijäksi. Se on arvokas ja hieno titteli, mutta asian eteen erityisesti feministit ovat tehneet tolkuttomasti töitä, ja pitää tehdä vieläkin, ihan jokaisen.
Nykyiset sukupuolimallit ovat ahtaita, mikä aiheuttaa erilaisuuden pelkoa ja ahdistusta. Feminismi rohkaisee kunnioittamaan ja arvostamaan erilaisuutta. Se vapauttaa sukupuolet rooleistaan, mutta myös oikeuttaa rooleihin.
Toisin sanoen se normalisoi asioita, jotka yleisesti mielletään outona tai häpeänä. Esimerkkinä isä, joka jää kotiin hoitamaan lapsia kun äiti menee töihin. Olisiko jo aika päästää irti ”naiset kuuluvat keittiöön, miehet rintamalle” -tyyppisestä ajatusmallista? Voisimmeko jo lakata kyseenalaistamasta, kun työpaikalla lähiesihenkilönä onkin nainen?
Politiikassa voidaan ottaa tasa-arvo huomioon juhlapuheiden lisäksi myös teoissa. Kaupungin työpaikoissa voidaan ottaa käyttöön tai ainakin testata anonyymiä rekrytointia ja muita hyväksi havaittuja keinoja.